Днес следобяд главният прокурор Иван Гешев беше отстранен от поста си. Това

...
Днес следобяд главният прокурор Иван Гешев беше отстранен от поста си. Това
Коментари Харесай

Политическите реакции след отстраняването на Иван Гешев


Днес следобед основният прокурор Иван Гешев беше отхвърлен от поста си. Това стана с поддръжката на 16 членове на Висшия правосъден съвет, срещу гласоподаваха четирима. В Съвета бяха импортирани две оферти за предварително преустановяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го насочиха. То беше обвързвано с наличието на израелски специалист на мястото на гърмежа против кортежа на Гешев на 1 май. 

Какви са досега политическите реакции след новината за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Събрахме мненията изразени досега. 
-->
Министерски съвет

Освобождаването на основния прокурор от Висш съдебен съвет е единствено една стъпка от правосъдната промяна, поета като ангажимент от парламентарното болшинство, което поддържа кабинета „ Денков-Габриел “. Това се споделя в позиция на правителството във връзка с гласуването във Висшия правосъден съвет за освобождението от поста на основния прокурор Иван Гешев. „ Очакваме Народното събрание и останалите институции да продължат да следват посоката към цялостна правосъдна промяна в интерес на българското общество, по този начин, както е заложено и в управническата стратегия на държавното управление “, показват още от Министерския съвет. 

Политическа партия ГЕРБ

Освобождаването на основния прокурор от Висшия правосъден съвет е стъпка по пътя на правосъдната промяна, в името на публичния интерес за правдивост и правда. Това се показва в позиция на ГЕРБ, оповестена във фейсбук страницата на партията. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще продължи поредно да работи за сполучливата ѝ реализация, по този начин, както обещахме пред българските жители и евроатлантическите сътрудници, допълват от ГЕРБ. 

Атанас Славов, министър на правосъдието 

Президентът няма период, в който да издаде указа, само че процедурата допуска бързото му изговаряне. Производството пред Конституционния съд не е съображение президентът да спре процедурата. От тук нататък би трябвало да фокусираме нашето внимание върху президента, претекстовете на Висш съдебен съвет са ясни. Има задоволително учредения, които да обосноват освобождението на господин Иван Гешев от длъжността " основен прокурор ". Това решение на Висш съдебен съвет е несамостоятелно, то се изпраща на президента, независимо не може да се апелира. Финалният акт е указът на президента. Не позволявам Конституционен съд да замести преценката на Висш съдебен съвет със свое решение. Процедурата за мен на практика е необжалваема.

Надежда Йорданова, Демократична България

Ще упорствам приключването на процедурата за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев да не постави точка в напъните за правосъдната промяна, тъй като ни следва огромната задача - изменение в Конституцията. Това съобщи депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България ” Надежда Йорданова в предаването “Лице в лице ” по БТВ. По думите на Надежда Йорданова от основно значение е идващият основен прокурор да бъде определен откакто Конституцията бъде променена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР